Home > Current Affairs > 05 January 2017 Current Affairs Quiz

05 January 2017 Current Affairs Quiz

(1) Consider the following statements:
(a) Textile Minister Smriti Irani has launched a Bunkar Mitra-Handloom Helpline Centre to help weavers.
(b) The helpline number is 1800-108-9988.
(c) The information will be provided in 7 languages.
Which of the given statement is false?

A) Only a

B) Only b

C) Only c

D) a and c

E) a and b

(2) In Sarai the Central government has approved a _____MLD sewage treatment plant as part of its Ganga rejuvenation programme.

A) 68

B) 14

C) 50

D) 77

E) 37

(3) The Swachh Survekshan 2017 which has been launched by the Union Ministry of Urban Development will rank _______ cities/ towns across the country on cleanliness.

A) 503

B) 502

C) 500

D) 506

E) 509

(4) The three day International Conference on “Yoga for Diabetes” was inaugurated in which city?

A) Mumbai

B) New Delhi

C) Chennai

D) Karnala

E) Ahmedabad

(5) India won its ______ consecutive South Asian Football Federation (SAFF) Women’s Football Championship title on January 4?

A) 2nd

B) 4th

C) 5th

D) 3rd

E) 7th

(6) Mahendra Singh Dhoni has announced his retirement from which format/s of cricket on January 4?

A) ODI

B) T-20

C) Tests

D) Both a and b

E) All of the above

(7) Who launched the Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY) Web Portal and Mobile App on January 4?

A) Narendra Modi

B) Nitin Gadkari

C) Piyush Goyal

D) Pranab Mukherjee

E) Anant Geete

(8) On January 4 Google CEO Sundar Pichai launched a new website called, Digital Unlocked. Which of the given fact is false?
a. It is used to help small and medium size businessmen go digital.
b. It has planned 5000 workshops in 40 cities across India.
c. The online training compromises 90 training videos as well as an eight-hour classroom training along with NASSCOM

A) Only a

B) Only b

C) Only c

D) Both a and b

E) Both a and c

(9) Which bank has launched a digital platform and mobile app powered by Manipal Global Education Services’ (MaGE) EduNxt Platform for its Probationary Officers?

A) ICICI

B) Axis

C) HDFC

D) SBI

E) PNB

(10) Paytm has recently received approval from the RBI to open its payment bank. Which of the given facts are true?
a. Founder, Vijay Shekhar Sharma has 49% stake and the One 97 Communications 51%.
b. Its first branch will open in Noida.
c. Payments banks can accept deposits from individuals and small businesses of up to Rs 1 lakh per account.

A) a and b

B) a and c

C) b and c

D) All of the above

E) None of the above

(11) Recently Abdul Halim Jaffer Khan passed away, he was famous __?

A) Sitar Player

B)  Actor

C)  Writer

D)  Singer

E)  None of these

(12) ODI cricket opener Dwayne Smith retired from one day match, he belongs to which country?

A) Australia

B) England

C) South Korea

D) West Indies

E)  Bangladesh

(13) ISRO chairman ———— has announced to launch a record 103 satellites at one go on a single rocket in the first week on Feb 2017.

A) VK Saraswat

B) K Radhakrishnan

C) Vikram Sarabhai

D) A S Kiran Kumar

E)  Avinash Chander

(14) Who is the current chairman of International Athletics Federation?

A) Justin Gatlin

B) Rozle Prezeli

C) Lamine Diack

D) Sebastian Coe

E)  None of these

(15) Which country has recently hosted the Chitwan Elephant Festival to promote tourism?

A) India

B) China

C) Myanmar

D) Nepal

(16) Which Ministry has recently launched an IPR Enforcement Toolkit for the Police Department of all the states to enable them better deal with IP crimes?

A) Ministry of Law and Justice

B) Ministry of Commerce and Industry

C) Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises

D) Ministry of External Affairs

(17) Where was the International Conference on “Yoga for Diabetes” organized on January 4, 2017?

A) Maharashtra

B) Haryana

C) New Delhi

D) Uttar Pradesh

(18) Name the newly appointed Chairman of Tata Power Co Ltd in place of Cyrus Ministry.

A) Vikram Desai

B) Aditya Choudhari

C) Mohan Sekhar

D) S Padmanabhan

(19) Name the book recently released on the former President APJ Abdul Kalam by the Vice President Hamid Ansari.

A) Dr. A.P.J. Abdul Kalam as People’s President

B) A.P.J. Abdul Kalam’s Journey as President

C) President Dr. A.P.J. Abdul Kalam

D) The People’s President A.P.J. Abdul Kalam

(20) Name the Accident Insurance Scheme launched by the Karnataka Bank for its Saving Bank (SB) Account Customers.

A) KBL Bima Yojana

B)  BL Suraksha Bima

C) KBL Suraksha

D) KBL Insurance

(21) Mithali Raj is associated with which of the following games?

A) Hockey

B) Cricket

C) Football

D) Basketball

E) Billiards

(22) The Supreme Court recently removed Anurag Thakur and Ajay Shirke as President and Secretary respectively of which of the following sports bodies?

A) BCCI

B) AIFF

C) IOA

D) Hockey India

E) BAI

(23) __________ has become the first country in the world to pay a basic income to randomly picked citizens on a national level.

A) Switzerland

B) Singapore

C) Sweden

D) Denmark

E) Finland

(24) Jovenel Moise was officially declared winner of the recent presidential election in which of the following countries?

A) Nigeria

B) Haiti

C) Algeria

D) Estonia

E) Eretria

(25) Who among the following is the new President of the European Union?

A) Alexis Tsipras

B) Mariano Rajoy

C) Juha Sipila

D) Lars Lokke Rasmussen

E) Joseph Muscat

(26) The Pravasi Bharatiya Divas is celebrated in India on

A) 2 Jan

B) 4 Jan

C) 7 Jan

D) 9 Jan

E) 10 Jan

(27) The Election Commission announced poll dates for five states recently. Which of the following states is/are going to poll in 2017?

A) Goa

B) Manipur

C) Punjab

D) Uttarakhand

E) All of these

Answers:-

(1) B   (2) B   (3) C   (4) B   (5) B   (6) D   (7) C   (8) C   (9) D   (10) C   (11) A   (12) D   (13) D   (14) D   (15) D   (16) B  (17) C   (18) D   (19) D   (20) C   (21) B   (22) A   (23) E   (24) B   (25) E   (26) D   (27) E

Source by [author_name]

Bankers Adda Links:

About BankersAdda

Check Also

Chandra Shekhar Azad’s Martyrdom Day Observed On 27 February

Chandra Shekhar Azad, the Indian revolutionary freedom fighter was in news on 27 February 2017. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *